Posted by on Ιούν 29, 2014 in HeadLines, Motorcycles | 0 comments

Από το 2007 η BMW παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεσαία on/off και από φέτος θέλει να τον μετατρέψει σε κυριαρχικό με ηλεκτρονικό τρόπο.

700gsΕίναι γεγονός ότι οι δύο εκδόσεις F 650/800 GS δημιούργησαν αίσθηση, για να μην πούμε τάραξαν τα νερά της κατηγορίας, όταν εμφανίστηκαν έξη χρόνια πίσω, όπως επίσης είναι γεγονός πως με τον ανταγωνισμό να θεριεύει η BMW έπρεπε να ξαναμοιράσει την τράπουλα με τις βελτιωμένες F700/800 GS. Και αυτό ακριβώς έκανε, αν και στην ουσία δεν πρόκειται για νέες μοτοσυκλέτες αλλά για ανανεωμένες στα σημεία εκείνα όπου οι Βαυαροί έκριναν ότι έπρεπε να αναβαθμιστούν. Η F700GS, στην περίπτωσή μας, αποκτά ηλεκτρονικά βοηθήματα και ο κινητήρας της δυναμώνει σημαντικά, οπότε τώρα πια ευελπιστεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις Kawasaki Versys 650, Honda Crossrunner 800, Suzuki V-Strom 650 και Triumph Tiger 800.

Τι αλλάζει

700gs_3Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι οι δύο νέες F700-800 GS μοιράζονται τον ίδιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας 798 κ.εκ., με διαφοροποιημένη απόδοση, όπως έκαναν δηλαδή μέχρι σήμερα τα μοντέλα που αντικαθιστούν. Μοιράζονται επίσης, πλαίσιο, ψαλίδι, πίσω ανάρτηση, κιβώτιο (6αρι μηχανικό, με πιο “κοντές” σχέσεις στο 700) και πάνελ οργάνων. Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας, οι Γερμανοί προχώρησαν σε αλλαγές στον κινητήρα, με αποτέλεσμα να αποδίδει πλέον 75 ίππους, δηλαδή 4 παραπάνω από το 650 και 7,85 kgm ροπής, 0,25 περισσότερα από πριν. Στη συνέχεια, κλασσικοί Βαυαροί, κοίταξαν να βελτιώσουν την ενεργητική ασφάλεια, τοποθετώντας έναν ακόμα δίσκο μπροστά και αντικαθιστώντας το ABS με ενα νέο δικάναλο τελευταίας γενιάς (αμφότερα στον στάνταρ εξοπλισμό). Αισθητικές αλλαγές θα δούμε στην πλέον αιχμηρή σχεδίαση των πλαστικών, στα νέα γραφικά, στον ανανεωμένο πίνακα οργάνων, στα χειριστήρια πάνω στο τιμόνι και στη ζελατίνα του φέριγκ.

Ηλεκτρονική τόνωση

700gs_4Οι σημαντικότερες βελτιώσεις της μοτοσυκλέτας έχουν ηλεκτρονικό χαρακτήρα και αφορούν σε δύο καινοτομίες (για την κατηγορία και όχι μόνο), αυτές των συστημάτων ESA (ηλεκτρονική ρύθμιση ανάρτησης) και ASC (traction control)! Θα λέγαμε ότι η προσθήκη αυτών των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων είναι αυτή που κάνει την εμπορική πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των Βαυαρών, αρκεί βέβαια να μπορέσει να την αντέξει η τσέπη των καταναλωτών!

Στο δρόμο

Ο δικύλινδρος σε σειρά των 798 κ.εκ.έχει δεχθεί αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται το καύσιμο, οι 4 επιπλέον ίπποι εμφανίζονται 300 στροφές παραπάνω από πριν και η παρουσία τους είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Η βελτίωση στην απόδοση αισθητή, ειδικά στις ρεπρίζ, κάτι που οφείλεται και στο κατά ένα δόντι μεγαλύτερο πίσω γρανάζι της τελικής μετάδοσης (42 από 41). Η λειτουργία του μηχανικού συνόλου παραμένει γραμμική και φιλική, με χαρακτηριστική ευστροφία στις χαμηλομεσαίες στροφές και εξαιρετικές τιμές κατανάλωσης. Εμείς μετρήσαμε 5 λίτρα / 100 χλμ σε μικτή χρήση και με βαρύ δεξί καρπό. Καθόλου άσχημα…

Οδηγώντας στην πόλη και στον περιαστικό κύκλο, αυτό που εκτιμάς είναι η ευκολία οδήγησης της μοτοσυκλέτας, κάτι που οφείλεται στο πολύ καλό ζύγισμα και στον σωστό “μοχλό” που δημιουργεί το τιμόνι. Οι αναρτήσεις μετατρέπουν σε βελούδινη την κύλιση και η λειτουργία (ειδικά του αμορτισέρ) αρχικά ξενίζει, δίνοντας μια ασυνήθιστη αίσθηση με το να “διαβάζει” διαρκώς το δρόμο και να προσαρμόζεται ανάλογα. Σε επαρχιακό δίκτυο, η “μικρή” GS βρίσκεται στο στοιχείο της, κινείται σε γρήγορους ρυθμούς με χαλαρό τρόπο, η κατευθυντικότητά της προβλέψιμη και ελεγχόμενη, θα έλεγα έως και σκέτη απόλαυση. Και σαν κλασική BMW, θα στρίψει, όπου η άσφαλτος είναι άσφαλτος, με εντυπωσιακές κλίσεις, άρτος και θεάματα που λέμε, τα παιδία παίζει και άλλα σχετικά. Και όλα όσα θα κάνει, θα τα κάνει χωρίς να ζορίζεται. Κι αν φτάσει στα όριά της, αυτό θα γίνει προβλέψιμα, αρκεί η σύνεση να είναι ίδιον του αναβάτη. Στο ταξίδι, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για όσους σκεφτούν να βγουν επί ώρες σε εθνικές οδούς. Το πρώτο πράγμα που θα τους ενοχλήσει είναι η αεροδυναμική προστασία της μοτοσυκλέτας, αφού το μικρό ζελατινάκι δεν είναι ικανό να προσφέρει την επιθυμητή προστασία και η κούραση από αέρα και θόρυβο θα επέρθει σχετικά γρήγορα. Μια καλή λύση είναι μια άφτερ μάρκετ ζελατίνα, που όμως δεν θα δώσει καίρια λύση στο πρόβλημα, απλά θα το απαλύνει. Το δεύτερο πράγμα (που θα ενοχλήσει), είναι η σέλα, περισσότερο μαλακή από αυτό που θα θέλαμε σύντομα θα κουράσει. Κι εδώ όμως υπάρχει σωτηρία, υψηλού βαθμού θα λέγαμε, με την τοποθέτηση μιας σέλας από τα γνήσια αξεσουάρ της εταιρίας. Από ιδία πείρα, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Σε ταξίδια μικρού βεληνεκούς, 200-300 χιλιόμετρα απόσταση, η F700GS θα ανταποκριθεί απρόσμενα καλά, με τη δύναμη του κινητήρα και τη στιβαρότητα πλαισίου και ανάρτησης να συνηγορούν στην υλοποίηση μιας ασφαλούς διαδρομής. Το ίδιο και τα φρένα, που θα πουν ναι όπου τα χρειαστείτε, έχουν μια κάπως ξερή αίσθηση αλλά είναι αποτελεσματικά και προοδευτικά όσο χρειάζεται. Το ABS είναι εξαιρετικό σε καλή άσφαλτο και επιβάλλεται να το απενεργοποιήσετε όταν αυτή έχει χαρακτήρα ξεκάθαρα ..ελληνικό, δηλαδή γλιστερό.

Εξοπλισμός και στο ταμείο

Η τιμή της “βασικής έκδοσης” είναι ακριβώς 9.000 € και το ABS είναι στάνταρ. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής είχε σαν εχτρά ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ανάρτηση (ESA), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (ASC), έλεγχο Πίεσης Ελαστικών (RDC), θερμαινόμενα γκριπ, υπολογιστή ταξιδίου, κεντρικό σταντ, βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες και LED στα φλας. Συνολικά, ο παραπάνω πρόσθετος εργοστασιακός εξοπλισμός κοστίζει 1.365 € και η τιμή αυτή κρίνεται απόλυτα λογική και προσιτή. Τέλος, να σημειώσουμε τη δυνατότητα παραγγελίας της μοτοσυκλέτας με κιτ περιορισμού της ιπποδύναμης (48 ίπποι), έτσι ώστε να μπορεί να αποκτηθεί και από αναβάτες με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

700gs_5ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Μοντέλο: BMW F700GS
Κινητήρας: 2κύλινδρος σε σειρά, 4χρονος, υγρόψυκτος, 8βάλβιδος, ηλεκτρονικός ψεκασμός
Κυβικά: 798
Ίπποι: 75 στις 7.300 σ.α.λ.
Κιβώτιο ταχυτήτων: Μηχανικό 6αρι
Βάρος: 209 Kg (πλήρης υγρών)
Ύψος σέλας: 820 mm
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 16 lt
Τιμή: 9.000 €

Taken from here!

Κείμενο: Νίκος Βιτσιλάκης
Επιμέλεια: Μένιος Κατής
Φωτογραφίες: BMW Press

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *